2nd WW

Åter igen så blir jag förfärad av vad jag får veta om Förintelsen. Att elimineringen av ett helt folkslag drabbar så många fler än bara dem är det många som glömmer, och  jag hade lyckats trycka bak det i huvudet. Vanligt vett är väll att förstå hur dödandet drabbade 'mördarna', SS. Även de är människor och många sökte drömfria nätter för att slippa se alla de ansikten som de hade suddat ut alla livstecken från. Ända möjligheten att göra det var Flaskan.
Självklart 'råkade judarna illa ut', de blev kränkta och inte bemötta på ett enda humant sätt. Men glöm inte bort de tyskar som jobbade på insidan för att rädda så många judar som möjligt. Av dessa var det många som hamnade i fångläger och som också kom att avlida där.
RIP, for you had the heart of an angel.


Filmer och klassiska historier alla ska ha sett/läst
  • Schindlers List - Människan vars lista räddade många liv.
  • The Pianist - En otrolig och hjärtkrossande historia om en fantastisk pianist.
  • Anne Frank - Klassikern alla känner till
  • ...Om detta må vi berätta - Fråga om den här boken i din skola, du ska ha rätt att få den därifrån!
  • På västfronten intet nytt - Hemsk bok om förstavärldskriget, inget för den känslige. Får dig att tänka.
Finns så otroligt många fler böcker i våran värld, biografier från överlevande och andra människor som var med under denna period.

Det hemskaste är att ute i världen sker detta fortfarande, dagligen. Rwanda är ett exempel, och jag blir så ofantligt förbannad när vi får extra bilaga på extra bilaga om något fjantigt fotbolls-EM. Visst att DN varje vecka går djupare in i rättvisefrågor, men det verkar inte hjälpa. Vart finns rapport och aktuellt? Hur bra marknadsför SVT uppdrag granskning, varför inte en extrabilaga om situationen i utsatta länder? Vi i Sverige skulle behöva ett rejält wake up-call, där vi inser att vi måste bli mer aktiva i vårat globala tänkande. Att se till att alla har ett tryggt hem handlar inte bara om att avlägsna en våldsam förälder, det handlar även om att se till att alla har ett hem att återvända hem till, där man inte behöver sova med ett gäver som gosedjur.
Vi sa Aldrig igen! men vad är det då vi kommer säga om x-antal år då vi kommer på att vi kunde gjort något mer för människor vars folkslag är hotat, vilken ursäkt kommer då?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0